Koiran kanssa matkustaminen lentäen

Olen lentänyt jonkin verran koirieni kanssa lähinnä Euroopassa ja vähän sen ulkopuolella. Olemme lentäneet useilla eri lentoyhtiöillä, kuten esim. Finnair, Lufthansa, Air France, Turkish Airlines, SAS ja KLM.

Kirjoitin jo aiemmin jutun koiran kanssa matkustamisesta. Tässä jutussa keskityn pienen koiran kanssa matkustamisesta lentäen, kun koira matkustaa matkustamossa.

En ole laittanut koskaan koiraa ruumaan, mutta lentoyhtiöiden sivuilta löytyy toimintaohjeet ruumaan menevien koirien suhteen.

Yleisesti ottaen lentoyhtiöt ottavat koiran matkustamoon, jos koiran ja kassin yhteispaino on maksimissaan 8 kg. Jos painoraja ylittyy, koira on laitettava ruumaan. Lisäksi kassin on mahduttava edessä olevan istuimen alle. Kassin mitoissa on eroja lentoyhtiöiden välillä. Kannattaa aina tarkistaa lentoyhtiön sivuilta heidän säännöt.

Lentokassi

Lentokassi on mahduttava edessä olevan istuimen alle. Itse suosin pehmeää kassia, joka antaa myöden, jotta sen saa penkin alle. Meillä on ollut aina Sturdi Productsin laukku. Laukku on kevyt ja kestävä. Itselleni laukun valinnassa oli tärkeintä löytää mahdollisimman kevyt, mutta kuitenkin laadukas ja kestävä laukku, jossa koira viihtyy.

Lentokassi on hyvä hankkia ajoissa ennen matkaa ja totuttaa koira kassissa olemiseen. Ei ole kivaa koiralle eikä ihmisille, jos koira pistetään ensimmäistä kertaa kassiin lentokentällä ja koira on sitä mieltä ettei laukkuun mene ja pahimmassa tapauksessa hätääntyy.

Koiralle on hyvä opettaa, että kassissa ollaan rauhassa ja siellä lepäillään. Milou on hyvä esimerkki koirasta, joka rakastaa lentämistä. Kun olemme päässeet lentokoneeseen, Milou kääntyy kassissa selälleen ja nukkuu koko lennot tassut taivasta kohden.

Lentoliput koiralle

Kun suunnittelen matkaa, niin huomioin myös lentojen kokonaisajan. Lentokentillä ei ole paikkoja, joissa voi käyttää koiran tarpeillaan, joten liian pitkiä lentoja tai vaihtoaikoja en ota. Itse olen pitänyt rajana yhdeksään tuntia ja sen pidempiä lentoja vaihtoaikoineen emme tee.

Matkustamoon ostetaan koiralle oma ”lentolippu”. Koirilla ei käytännössä ole erillistä lippua vaan se on oman lipun lisäpalvelu. Koska lennoille otetaan vain rajattu määrä koiria matkustamoon, kannattaa ensin varmistaa lentoyhtiöltä, että halutulla lennolla on koirapaikkoja. Yleensä koirapaikkoja on, mutta pari kertaa on kohdallemme sattunut, ettei lennolle ole enää koirapaikkoja. Tällöin on pitänyt suunnitella uudet reitit kohteeseen.

Koirille ei voi ostaa erillistä istumapaikkaa, vaan koira on kassissaan aina lentokoneessa edessä olevan istuimen alla.

Itse soitan aina ensin lentoyhtiöön ja kysyn, onko haluamille lennoille koirapaikkoja. Jos vastaus on myöntävä, ostan lentoliput itselleni. Tämän jälkeen soitan uudestaan lentoyhtiölle ja varaan koirapaikan. Lentoyhtiöt tarvitsevat lentolippujeni varauskoodin koirapaikkaa varatessa. Lentoyhtiöstä riippuen koirapaikan voi maksaa heti puhelimessa tai sitten se maksetaan vasta lentokentällä. Hinnat vaihtelevat lentoyhtiöstä riippuen. Yleensä koirapaikka on 50-75 €/lento tai suunta. Mutta joillain on myös painoon perustuva hinta.

Lentokentällä

Lentokentälle kannattaa saapua hyvissä ajoin ja varata hieman ylimääräistä aikaa, kun on koira mukana. Itse olen yleensä kentällä viimeistään kaksi tuntia ennen lennon lähtöä, kun lähtöselvitys aukeaa. On hyvä huomioida, että lähtöselvitys on aina tehtävä kentällä lähtöselvitystiskillä. Joten lähtöselvitys kotona ennakkoon tai kentällä olevilla automaateilla ei ole koiran kanssa mahdollista.

Lähtöselvityksessä on monenkirjavaa tapaa toimia.

 • jotkut pyytävät pistämään koiran kassiin ja se punnitaan
 • jollain yhtiöillä kirjoitetaan erillinen kuitti, että kyydissä on koira
 • jotkut tarkistavat koiran passin ja rokotukset
 • jotkut haluavat vain nähdä koiran
 • joitain taas ei kiinnosta lainkaan, että mukana on koira

Tapoja on monia ja oikeastaan koskaan ei tiedä, mitä tällä kertaa tapahtuu. Joten kannattaa pitää koiran paperit lähettyvillä ja olla valmis pistämään koira kassiin.

Kun lähtöselvitys on tehnyt, käytän koiran vielä ulkona ennen kuin menemme turvatarkastukseen. Sen jälkeen ei enää ulos pääse kuin vasta kohteessa.

Turvatarkastuksessa muiden tavaroiden lisäksi kantokassi ja koiran panta ja hihna laitetaan hihnalle skannattavaksi. Koira pidetään sylissä ja kuljetaan turvatarkastuksen läpi. Kun toisella puolella panta ja hihna tulee, niin ne laitetaan heti koiralle ja sen voi laskea maahan. Koiraa ei saa laskea irrallaan maahan, vaikka se olisi maailman tottelevaisin koiran.

Yleisesti ottaen lentokentillä koira voi kulkea hihnassa pitkin kenttää. Ravintoloihin ei välttämättä koiran kanssa pääse. Mutta aina voi kysyä ravintolan henkilökunnalta, voiko koira tulla sisään vai ei. Toki muutamia poikkeuksia on ollut, että koiran on oltava myös kentällä lentokassissaan.

Koiralle minulla on aina mukana pieni vesikuppi ja vettä. Lisäksi minulla on aina mukana talouspaperia, jos vahinkoja sattuu. Esim. koira nostaa koipeaan väärään paikkaan ja tai oksentaa. Tähän mennessä olemme välttyneet kaikilta vahingoilta. Lisäksi minulla on nameja. Kotonahan Milou hyppää aina heti lentokassiinsa, kun haen sen varastosta. Mutta kentälläpä herra ei näin toimi, vaan ensin on heitettävä nami kassin perälle ja sitten Milou menee kassiin namia mutustellen.

Ennen kuin boarding alkaa, laitan koiran kassiin ja sitten koneeseen.

Lentokoneessa

Koira kasseineen laitetaan aina edessä olevan istuimen alle. On hyvä huomioida, että koiraa ja/tai kassia ei saa nostaa lennon missään vaiheessa syliin tai vieressä olevalle istuimelle, vaikka se olisi tyhjä. Kassia ei saa myöskään avata koneessa. Koiran on oltava kassissa aina, kun se on koneessa. Yleensä ainakin omat koirani nukkuvat lennonajan, joten onkin parempi etten edes koske koko kassiin.

Saapuminen kohteeseen ja Suomeen

Pidän koiran kassissa, niin kauan, kunnes olemme ulkona lentokentällä.

Lähtökohtaisesti EU maissa saa kulkea tullissa vihreää linjaa. Toki tulli saattaa tehdä pistokokeita myös EU:n sisällä matkustaessa, joten koiran paperit on syytä olla käden ulottuvilla.

Jos matkustan EU:n ulkopuolelle, olen yleensä kysynyt tullivirkailijoilta, miten he haluavat toimittavan. Välillä tuntuu, että mitään logiikkaa ole, joten teen vain kuten tullivirkailija haluaa.

Kun koiran kanssa saapuu Suomeen, niin koiralla on oltava rokotusten lisäksi ekinokokkilääkitys, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Lääkitys on annettava 1-5 vuorokautta (24-120h) ennen Suomeen saapumista ja tästä on oltava koiran passissa eläinlääkärin merkintä. On huomioitava, että lääke annetaan viimeistään 24 h ennen Suomeen tuloa ja koiran passiin tulee päivämäärän lisäksi kellonaika. Jos matkustaa usein koiran kanssa, voi ekinokokkilääkityksessä käyttää ns. 28 päivän sääntöä. Ruokaviraston sivuilla on hyvät tuontiohjeet Suomeen.

Jos saapuu EU maasta Suomeen, voi kävellä tullista vihreää linjaa. Jos saapuu EU:n ulkopuolelta, niin on mentävä punaista linjaa ja koiran on ehdottomasti oltava kassissa, kunnes tullivirkailija sanoo, että koiran voi ottaa pois kassista. Tullissa tarkistetaan koiran passi ja koiran mikrosiru ja koiran kunto. Kun kaikki on ok, pääset jatkamaan kotimatkaasi.

Vinkkilista

 • Totuta koira hyvissä ajoin lentokassissa olemiseen
 • Varmista lentoyhtiöltä koiran matkustussäännöt
 • Varmista kohdemaasta koirien maahantulo säädökset
 • Ennen omien lippujen ostoa varmista koirapaikkojen saatavuus
 • Kun omat lentoliput on ostettu, varaa koirapaikka
 • Varaa lentokentälle riittävästi aikaa
 • Anna koiran olla kassissaan rauhassa lennon ajan
 • Muista ekinokokkilääkitys Suomeen palatessa
 • Nauti matkasta

Mukavia matkoja kaikille pienten karvakamujen kanssa

-Malena-

Milou ja Idefix lentokentällä

Kuvien käyttö ilman lupaa kiellettyä.

12 thoughts on “Koiran kanssa matkustaminen lentäen

Add yours

 1. Heippa! Minua kiinnostaisi tietää onko sinulla koskaan tarkistettu pystyykö koira seisomaan tai kääntymään matkustusboksissa?☺️ Meillä olisi 5kg painava villakoira joten painon puolesta se matkustaisi hyvin matkustamossa mutta seisomaan se ei kyllä mitenkään mahdu penkin alle laitettavassa laukussa😅

  1. Hei! Ei ole koskaan tarkastettu. Joskus haluavat lähtöselvityksessä nähdä, että koira mahtuu kassiin, mutta ei ole asentoon kiinnittäneet huomioita. Toisaalta jos miettii, että se penkin alaosa, jonne koira laitetaan on 20-23 cm korkea (lentokoneesta riippuen). Eipä nyt heti tule mieleen rotua, joka oikeasti pystyisi seisomaan ko. tilassa ja voisi olla pää pystyssä seistessä. Edes silloin, kun hain koirani 8 viikkoisena pentuna ja painoi 1,7 kg, ei se olisi mahtunut siellä penkin alla seisomaan. Olisi ottanut pää kiinni penkkiin. Lisäksi minusta olisi aika vaaraallista, jos koira seisoisi kassissa kuljetuksen aika. Jos tulee vaikka joku turbulenssi tms. niin sehän kaatuisi seistessään. Parempi että se makoilee rauhassa kassiissaan. Koirani painaa 6,5 kg ja se kyllä pääsee pyörimään kassissa. Sehän aina koneen lähdettyä liikkelle pyörähtää tassu kohti taivasta ja nukkuu koko matkan. Kun laskeudumme se taas pyörähtää ympäri ja makoilee ”oikein päin.”

 2. Hei!
  Kiitos valaisevasta kirjoituksesta! Onko tuossa kantokassissa kova pohja? Ja ymmärtääkseni tuo ekinokokkilääkitys Suomeen tullessa koskee vain tuontikoiria, koska on sen kappaleen alla ohjeistuksessa. Vai olenko missannut jotakin?Eihän lomalla voi vaatia että menee ulkomaiselle eläinlääkärille? Söpöjä koiria!

  1. Hei!

   Kiitos palautteestasi.

   Tuossa kassissa on kovitettu styroksi levy (n. yhden sentin paksuinen) eli joustaa hieman, mutta on periaatteessa kova että pohja on tasainen ettei taivu. Siellä on on myös pehmuste koiralle.

   Kyllä kaikille koirille on aina annettava ekinokokkilääkitys, tulee Suomeen. Ohje koskee ihan jokaista koiraa, joka ylittää Suomen rajan olipa kyseessä tuontikoira tai ulkomailla lomalla ollut suomalainen koira. Ekinokokkilääkitys annetaan 1-5 vrk ennen Suomeen saapumista, jos ei käytä ns. 28 päivän sääntöä. Lisätieto tästä löytyy tuolta Ruokaviraston sivuilta, jonka olen juttuun linkannut.

 3. Hei,
  Osaatko sanoa mistä voin olla varma, että koiran kuljetuskassi on IATA:n hyväksymä? Itseäni hämää ohjeissa mm. vaatimus vesitiiviydestä, kyseessä on kuitenkin kankainen laukku. Meillä pienellä (alle 2kg) Prahanrottakoiralla on pehmeänä kantokassina tämmöinen: https://www.mustijamirri.fi/basic-herring-bone-tote?42978= ja pohdin nyt, että onko ko. kassi ok lennolle. Rakastaa yli kaiken tuota laukkua ja olisi kyllä harmi, jos pitäisi totutella toiseen laukkuun 😭

 4. Hei,

  Kiva teksti! Itsekin olen lentänyt paljon vanhemman hyvin pienen koiran kanssa (2,5kg) ja hänen kanssaan ei koskaan mitään ongelmia. Nyt nuoremman koiran kanssa olemme kerran lentäneet Finnairilla ja paluumatkan lähtöselvityksen työntekijät totesivat, että koira on liian iso laukkuun. Kyseessä siis 4,7kg kääpiövillakoira, joka on ihan kohtalaisen tyytyväinen matkustaja. Esimiehen kanssa neuvottelun jälkeen pääsimme kuitenkin onneksi takaisin Suomeen, mutta hyvin epävarma fiilis jäi. Finnairillahan lukee nettisivuilla, että koiran pitäisi pystyä seisomaan ja makaamaan laukussa mukavasti, mutta ei varmasti suuriosa koirista pysty seisomaan niin matalassa tilassa. Onko teillä ollut tämän suhteen ongelmia esimerkiksi Finnairilla?

  1. Hei!

   No huh huh! Enpä ole ikinä tämmöiseen törmännyt. Onneksi pääsitte kuitenkin koneeseen. Ilmeisesti oli joku todella virkaintoinen virkailija tiskillä.

   Tosiaan meille ei ole koskaan käynyt noin. Joskus ovat pyytäneet laittamaan koiran laukkuun ja ovat punninneet kassin ja koiran. Oma koirani painaa 6,5 kg ja kyllähän nyt jo järkikin sanoo ettei koira kassissa pysty seisomaan. Mutta siellä se nukkuu onnellisena tassut kohti taivasta. Omat kokemukset on, että painoraja on tärkeämpi kuin se mahtuuko kassissa seisomaan. Ei noita nyt ihan montaa rotua maailmassa ole, jotka olisi seistessä alle 23 cm ja painaisi 6,5 kg 😅

   Lisäksi mun mielestä olisi ihan kauheeta, jos koira alkaisi kassissa seisoskelemaan lennon aikana. Sitten kun tulisi joku isompi pomppu, niin siellähän se koira sitten horjahtelisi ja voisi käydä huonosti. Parempi vaan että makoilee ja nukkuu.

   Kaikilla lentoyhtiöillähän tuo ”pitää pystyä seisomaan” ohje on, mutta tosiaan ei ole meillä siihen koskaan puututtu. Nyt joku aika sitten oli joku lentoyhtiö muuttanut ohjettaan ja tuo seisominen oli poistettu. En muista nyt, mikä lentoyhtiö se oli, olisko ollut KLM tai Air France, en muista. Ehkä sielläkin on tajuttu ettei semmoisia koiria ole jotka painaa liki 7 kg ja olisi alle 23 cm😅

   Mukavia reissuja karvakaverin kanssa.

 5. Kuinka tarkkoja Finnair on tämän 8kg painorajassa? Siis jos kassi + koira on vaikka 8,2 kg, sanotaanko että ei saa?

  1. Hei! Tämä kannattaa tarkistaa ihan Finnairilta. Ohjehan on, että koira ja kassi saa painaa enintään 8 kg. Aikoinaan edellisen koiran kanssa käytiin lentokentällä punnitsemassa koira ja kassi. Yhteispaino oli 8,1 kg ja koira ei olisi päässyt lennolle. Tällä hetkellä koira ja kassi painaa alle 8 kg, joten ei ole tarvinnut tätä miettiä.

 6. Itsekin paininut tämän Finnairin ”koiran pitää mahtua seisomaan kassissa” -vaateen kanssa, koska se on aikalailla absurdi vaatimus melkeinpä miltä tahansa rodulta, jos kassi menee pyydettyihin spekseihin.

  Tuuria, että löysin blogisi, koska itselläkin on 6,5kg sipu nimeltä Mauno, jonka kanssa aikomus tehdä ruotsin reissu tässä kuussa. Taidan vain mennä nykyisen kassini kanssa kentälle, ja jos tulee käännytys, pyydän siskon hakemaan koiran.

  Arvatenkaan hihnaa ei punnita koiran kanssa?

  1. Hei!

   Kiva kuulla, että on muitakin ”lentäviä” sipuja.

   Näinhän se vähän on ettei taida kovin moni rotu mahtua seisomaan siellä penkin alla kassissa. Toisaalta minusta olisi vähän pelottavaakin jos koira alkaisi kassissa seisokelemaan ja sitten tulisi vaikka joku turbulenssi.

   Hihnaa ei tosiaan kassiin tarvitse laittaa. Pehmeä kassi on hyvä valinta, kun sen sitten painuu sen verran, että menee penkin alle. Meillä ei ole koskaan puututtu siihen, että mahtuuko koira seisomaan (ei mahdu) vaan katsovat, että koira mahtuu kassiin ja sitten punnitsevat sen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d