Koiran kanssa matkustaminen lentäen

Olen lentänyt jonkin verran koirieni kanssa lähinnä Euroopassa ja vähän sen ulkopuolella. Olemme lentäneet useilla eri lentoyhtiöillä, kuten esim. Finnair, Lufthansa, Air France, Turkish Airlines, SAS ja KLM.

Kirjoitin jo aiemmin jutun koiran kanssa matkustamisesta. Tässä jutussa keskityn pienen koiran kanssa matkustamisesta lentäen, kun koira matkustaa matkustamossa.

En ole laittanut koskaan koiraa ruumaan, mutta lentoyhtiöiden sivuilta löytyy toimintaohjeet ruumaan menevien koirien suhteen.

Yleisesti ottaen lentoyhtiöt ottavat koiran matkustamoon, jos koiran ja kassin yhteispaino on maksimissaan 8 kg. Jos painoraja ylittyy, koira on laitettava ruumaan. Lisäksi kassin on mahduttava edessä olevan istuimen alle. Kassin mitoissa on eroja lentoyhtiöiden välillä. Kannattaa aina tarkistaa lentoyhtiön sivuilta heidän säännöt.

Lentokassi

Lentokassi on mahduttava edessä olevan istuimen alle. Itse suosin pehmeää kassia, joka antaa myöden, jotta sen saa penkin alle. Meillä on ollut aina Sturdi Productsin laukku. Laukku on kevyt ja kestävä. Itselleni laukun valinnassa oli tärkeintä löytää mahdollisimman kevyt, mutta kuitenkin laadukas ja kestävä laukku, jossa koira viihtyy.

Lentokassi on hyvä hankkia ajoissa ennen matkaa ja totuttaa koira kassissa olemiseen. Ei ole kivaa koiralle eikä ihmisille, jos koira pistetään ensimmäistä kertaa kassiin lentokentällä ja koira on sitä mieltä ettei laukkuun mene ja pahimmassa tapauksessa hätääntyy.

Koiralle on hyvä opettaa, että kassissa ollaan rauhassa ja siellä lepäillään. Milou on hyvä esimerkki koirasta, joka rakastaa lentämistä. Kun olemme päässeet lentokoneeseen, Milou kääntyy kassissa selälleen ja nukkuu koko lennot tassut taivasta kohden.

Lentoliput koiralle

Kun suunnittelen matkaa, niin huomioin myös lentojen kokonaisajan. Lentokentillä ei ole paikkoja, joissa voi käyttää koiran tarpeillaan, joten liian pitkiä lentoja tai vaihtoaikoja en ota. Itse olen pitänyt rajana yhdeksään tuntia ja sen pidempiä lentoja vaihtoaikoineen emme tee.

Matkustamoon ostetaan koiralle oma ”lentolippu”. Koirilla ei käytännössä ole erillistä lippua vaan se on oman lipun lisäpalvelu. Koska lennoille otetaan vain rajattu määrä koiria matkustamoon, kannattaa ensin varmistaa lentoyhtiöltä, että halutulla lennolla on koirapaikkoja. Yleensä koirapaikkoja on, mutta pari kertaa on kohdallemme sattunut, ettei lennolle ole enää koirapaikkoja. Tällöin on pitänyt suunnitella uudet reitit kohteeseen.

Koirille ei voi ostaa erillistä istumapaikkaa, vaan koira on kassissaan aina lentokoneessa edessä olevan istuimen alla.

Itse soitan aina ensin lentoyhtiöön ja kysyn, onko haluamille lennoille koirapaikkoja. Jos vastaus on myöntävä, ostan lentoliput itselleni. Tämän jälkeen soitan uudestaan lentoyhtiölle ja varaan koirapaikan. Lentoyhtiöt tarvitsevat lentolippujeni varauskoodin koirapaikkaa varatessa. Lentoyhtiöstä riippuen koirapaikan voi maksaa heti puhelimessa tai sitten se maksetaan vasta lentokentällä. Hinnat vaihtelevat lentoyhtiöstä riippuen. Yleensä koirapaikka on 50-75 €/lento tai suunta. Mutta joillain on myös painoon perustuva hinta.

Lentokentällä

Lentokentälle kannattaa saapua hyvissä ajoin ja varata hieman ylimääräistä aikaa, kun on koira mukana. Itse olen yleensä kentällä viimeistään kaksi tuntia ennen lennon lähtöä, kun lähtöselvitys aukeaa. On hyvä huomioida, että lähtöselvitys on aina tehtävä kentällä lähtöselvitystiskillä. Joten lähtöselvitys kotona ennakkoon tai kentällä olevilla automaateilla ei ole koiran kanssa mahdollista.

Lähtöselvityksessä on monenkirjavaa tapaa toimia.

 • jotkut pyytävät pistämään koiran kassiin ja se punnitaan
 • jollain yhtiöillä kirjoitetaan erillinen kuitti, että kyydissä on koira
 • jotkut tarkistavat koiran passin ja rokotukset
 • jotkut haluavat vain nähdä koiran
 • joitain taas ei kiinnosta lainkaan, että mukana on koira

Tapoja on monia ja oikeastaan koskaan ei tiedä, mitä tällä kertaa tapahtuu. Joten kannattaa pitää koiran paperit lähettyvillä ja olla valmis pistämään koira kassiin.

Kun lähtöselvitys on tehnyt, käytän koiran vielä ulkona ennen kuin menemme turvatarkastukseen. Sen jälkeen ei enää ulos pääse kuin vasta kohteessa.

Turvatarkastuksessa muiden tavaroiden lisäksi kantokassi ja koiran panta ja hihna laitetaan hihnalle skannattavaksi. Koira pidetään sylissä ja kuljetaan turvatarkastuksen läpi. Kun toisella puolella panta ja hihna tulee, niin ne laitetaan heti koiralle ja sen voi laskea maahan. Koiraa ei saa laskea irrallaan maahan, vaikka se olisi maailman tottelevaisin koiran.

Yleisesti ottaen lentokentillä koira voi kulkea hihnassa pitkin kenttää. Ravintoloihin ei välttämättä koiran kanssa pääse. Mutta aina voi kysyä ravintolan henkilökunnalta, voiko koira tulla sisään vai ei. Toki muutamia poikkeuksia on ollut, että koiran on oltava myös kentällä lentokassissaan.

Koiralle minulla on aina mukana pieni vesikuppi ja vettä. Lisäksi minulla on aina mukana talouspaperia, jos vahinkoja sattuu. Esim. koira nostaa koipeaan väärään paikkaan ja tai oksentaa. Tähän mennessä olemme välttyneet kaikilta vahingoilta. Lisäksi minulla on nameja. Kotonahan Milou hyppää aina heti lentokassiinsa, kun haen sen varastosta. Mutta kentälläpä herra ei näin toimi, vaan ensin on heitettävä nami kassin perälle ja sitten Milou menee kassiin namia mutustellen.

Ennen kuin boarding alkaa, laitan koiran kassiin ja sitten koneeseen.

Lentokoneessa

Koira kasseineen laitetaan aina edessä olevan istuimen alle. On hyvä huomioida, että koiraa ja/tai kassia ei saa nostaa lennon missään vaiheessa syliin tai vieressä olevalle istuimelle, vaikka se olisi tyhjä. Kassia ei saa myöskään avata koneessa. Koiran on oltava kassissa aina, kun se on koneessa. Yleensä ainakin omat koirani nukkuvat lennonajan, joten onkin parempi etten edes koske koko kassiin.

Saapuminen kohteeseen ja Suomeen

Pidän koiran kassissa, niin kauan, kunnes olemme ulkona lentokentällä.

Lähtökohtaisesti EU maissa saa kulkea tullissa vihreää linjaa. Toki tulli saattaa tehdä pistokokeita myös EU:n sisällä matkustaessa, joten koiran paperit on syytä olla käden ulottuvilla.

Jos matkustan EU:n ulkopuolelle, olen yleensä kysynyt tullivirkailijoilta, miten he haluavat toimittavan. Välillä tuntuu, että mitään logiikkaa ole, joten teen vain kuten tullivirkailija haluaa.

Kun koiran kanssa saapuu Suomeen, niin koiralla on oltava rokotusten lisäksi ekinokokkilääkitys, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Lääkitys on annettava 1-5 vuorokautta (24-120h) ennen Suomeen saapumista ja tästä on oltava koiran passissa eläinlääkärin merkintä. On huomioitava, että lääke annetaan viimeistään 24 h ennen Suomeen tuloa ja koiran passiin tulee päivämäärän lisäksi kellonaika. Jos matkustaa usein koiran kanssa, voi ekinokokkilääkityksessä käyttää ns. 28 päivän sääntöä. Ruokaviraston sivuilla on hyvät tuontiohjeet Suomeen.

Jos saapuu EU maasta Suomeen, voi kävellä tullista vihreää linjaa. Jos saapuu EU:n ulkopuolelta, niin on mentävä punaista linjaa ja koiran on ehdottomasti oltava kassissa, kunnes tullivirkailija sanoo, että koiran voi ottaa pois kassista. Tullissa tarkistetaan koiran passi ja koiran mikrosiru ja koiran kunto. Kun kaikki on ok, pääset jatkamaan kotimatkaasi.

Vinkkilista

 • Totuta koira hyvissä ajoin lentokassissa olemiseen
 • Varmista lentoyhtiöltä koiran matkustussäännöt
 • Varmista kohdemaasta koirien maahantulo säädökset
 • Ennen omien lippujen ostoa varmista koirapaikkojen saatavuus
 • Kun omat lentoliput on ostettu, varaa koirapaikka
 • Varaa lentokentälle riittävästi aikaa
 • Anna koiran olla kassissaan rauhassa lennon ajan
 • Muista ekinokokkilääkitys Suomeen palatessa
 • Nauti matkasta

Mukavia matkoja kaikille pienten karvakamujen kanssa

-Malena-

Milou ja Idefix lentokentällä

Kuvien käyttö ilman lupaa kiellettyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: