Koiran kanssa matkustaminen

Viime vuodet olen pääsääntöisesti matkustellut koirien kanssa. Kun reissaa koirien kanssa, niin näkee uusia paikkoja vähän ehkä eri kantiltakin kuin ”perinteinä turistina”. Koirilla on kuitenkin tietyt tarpeet, jotka täytyy huomioida matkalla. Koirien kanssa matkustaminen on kivaa ja helppoa. Varsinkin EU-maiden sisällä matkustaminen koiran kanssa on erittäin helppoa (muutamia maakohtaisia poikkeuksia säädöksien osalta toki löytyy).

Minulta aika usein kysytään neuvoja mitä on hyvä huomioida. Joten tässä pieni muistilista.

Rajanylitykset

  • Pääsääntöisesti EU-maiden sisällä liikkuessa riittää
    • EU:n lemmikkieläinpassi
    • voimassa oleva rabies rokote
    • tunnistemerkitty mikrosirulla
  • 24-120 tuntia ennen Suomeen tuloa koiralle on annettava lääkitys ekinokokkoosia vastaan

Ruokavirasto sivuilta löytyy hyvät ja selkeät ohjeet koirien viennistä / tuonnista ja poikkeuksista. Joten ne kannattaa lukea huolella.

Kannattaa myös tutustua kohdemaan lemmikkien tuontisäädöksiin. Esimerkiksi joissain maissa mm. aikuisen koiran rabies rokotus ei saa olla vuotta vanhempi, vaikka se olisi passin mukaan kolme vuotta käytössä. Jossain maissa taas vaaditaan loislääkitys ennen maahantuloa.

Jos tulet Suomeen EU:n ulkopuolisesta maasta, niin silloin sinun on mentävä tullin punaisen linjan kautta ja koirasi paperit ja mikrosiru tarkistetaan.

Lentokone

Mikäli lennät koiran kanssa, on oltava yhteydessä lentoyhtiöön, koska jokaisella lentoyhtiöllä on hieman omat sääntönsä. Usein myös lentokoneessa on rajattu kuinka monta eläintä koneessa saa olla. Joten ei kannata ostaa netistä ensin lippuja ja sitten vasta kysellä, että mahtuukohan koira kyytiin.

Suurimmassa osassa lentoyhtiöissä koira + kuljetuskassi saa painaa max. 8 kg, jotta sen saa matkustamoon. Kuljetuskassin on mahduttava edellä olevan penkin alle ja koiraa ei saa ottaa lennon aikana pois kassista. Itse haluan kuljettaa koirani matkustamossa enkä halua laittaa koiria ruumaan. Sekä Idefix että Milou ovat lentäneet ja lennon aikana molemmat ovat vetäneet sikeitä koko matkan kopassaan. Jos painoraja ylittyy, niin sitten koira laitetaan ruumaan. Tätä varten lentoyhtiöstä saa tarkat ohjeet miten toimia.

Laiva

Myös laivalla matkustaessa on jokaisella laivayhtiöllä omat ohjeensa. Joten jälleen kerran on hyvä tarkistaa ohjeet laivayhtiöltä. Me olemme matkustaneet Saksasta Suomeen, Suomesta Ruotsiin ja muutamia kertoja olemme suhanneet Helsinki-Tallinna väliä laivalla. Näillä parin tunnin ylityksillä koirat voi jättää halutessaan autoon autokannelle (jos siis menee autolla). Mutta jos haluaa ottaa koiran mukaan laivaan, niin silloin on ostettava yleensä erillinen hytti ja koiralippu. Itse en jätä koiria koskaan autoon edes lyhyelle ylitykselle vaan otan ne laivalle mukaan. On hyvä huomioida, että kesäisin autokannella voi olla hyvinkin kuuma tai talvella vastaavasti kylmä.

Auto

Automatkoilla on hyvä aina muistaa matkaa suunnitellessa, että koirille on tarpeeksi taukoja ja ne pääsevät riittävästi jaloittelemaan. Eli matkaa suunnitellessa ei kannata tehdä liian tiukkaa aikataulua paikasta A paikkaan B. Muutenkin automatkailun etuja on se, että voi pysähdellä matkan varrella jos näkee jotain mielenkiintoista.

Muuta huomioitavaa

Reissuun kannattaa ottaa koiralle sen omat ruuat mukaan. Lisäksi pyrin noudattamaan kohtuullisen normaalia rytmiä matkallakin lenkkien ja ruuan suhteen. Matka saattaa hieman jännittää kokenuttakin pikkumatkustajaa, joten on hyvä yrittää pitää kiinni edes jostain rutiineista. Esim. meillä koirat syövät aina iltaisin, jonka jälkeen tehdään pieni iltalenkki. Tämä rutiini toimii myös matkoilla enkä esim. ala ruokkimaan koiria aamulla.

Myös koirien ensiapupakkaus on hyvä olla mukana ja jotain peruslääkkeitä. Meillä on yleensä mukana jotain vatsaa rauhoittavaa.

Niin ja tietenkin sitten kakkapusseja mukaan!

Hotelli

Myös hotellia varatessa on valittava hotelli, joka vastaanottaa koiria. Jos mieleisen hotellin tiedoista ei oikein saa selvää, että ovatko koirat tervetulleita vai ei, niin kannattaa tätä kysy etukäteen. Sitten varausta tehdessä on hyvä kertoa minkälainen koira ja montako koiraa on tulossa. Joissain hotelleissa saattaa olla rajoituksia etteivät ota tietyn kokoisia koiria lainkaan. Useimmissa hotelleissa on erillinen koiramaksu, joka on muutamasta eurosta muutamaan kymppiin/yö. Niin ja ihan vinkkiä jos matkustaa kesähelteellä, niin kannattaa ottaa huone, jossa on ilmastointi. Muutama vuosi sitten olimme Brysselissä, jossa oli yli +35 astetta. Idefix siis kieltäytyi liikkumasta ulkona, kun heti aamu kasilta oli jo yli +30. Joten pikatarpeiden jälkeen se paineli takaisin hotellihuoneeseen, jossa oli mukavat +19. Ilman ilmastoitua huonetta Idefix olisi varmaan kuukahtanut lämpöhalvaukseen (kuten mekin) enkä tiedä miten olisimme selvinneet.

Lopuksi

Kuten aina matkalle, niin myös koiran kanssa matkustaessa kannattaa mukaan ottaa paljon huumoria, unohtaa arki ja vain lomailla.

Varsinkin Keski-Euroopassa reissaaminen on hauskaa koiran kanssa, koska koira pääsee siellä melkeinpä mihin tahansa. Lisäksi aina pääsee keskustelemaan paikallisten kanssa, kun innokkaita rapsuttajia riittää.

-Malena-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑