Some kanavien käyttö

Kun nyt olen hurahtanut tähän digimaailmaan ja kehitän osaamistani tällä saralla,  olen alkanut pohtimaan myös omaa some kanavien käyttöä. Tarvitseeko ihminen oikeasti niin monta eri kanavaa vai riittäisikö vähempi? Kun aika kuluu somessa, niin onko se pois ihmisten välisestä kasvokkain tapahtuvasta kommunikoinnista tai vaikkapa harrastuksista. Mitä eroa eri kanavilla on? Tämmöisiä kysymyksiä on tässä viime aikoina herännyt. Joten ajattelin kirjoitella miten itse käytän eri kanavia.

Facebook – vapaa-ajan kanava?
Tuo tuttu ja turvallinen kanava, josta kaikki alkoi omalla kohdallani vuonna miekka ja kivi. Facebookissa rajaan tarkkaan, ketä otan kaveriksi ja julkaisuni näkyvät vain kavereilleni. Facebookin ja messangerin kautta pidän yhteyttä ystäviini asuivatpa he lähellä tai kaukana. Messengerin ryhmät ovat helppo ja nopea tapa kommunikoida riippumatta siitä missä ihmiset fyysisesti ovat eikä tarvitse tietää puhelinnumeroita.

Facebook on ollut tähän asti minulle se vapaa-ajan some kanava, jossa aiheet pyörivät selkeästi vapaa-aikaan liittyvissä aiheissa. Se on täynnä koirajuttuja, reissukuvia ja treenijuttuja. Täällä voin julkaista hassuja kuvia/videoita ja kertoa mitä milloinkin söin (kyllä, myönnän olevan matkoilla varsinainen ”foodblokkaaja” ja kaikki ruuat on kuvattava), vaikka se ei kiinnostaisi ketään. Facebook on minulle myös eräänlainen päiväkirja, josta näen mitä milloinkin olen tehnyt. Eniten ehkä kuitenkin pidän siitä, että voin esim. jakaa koirieni kommelluksia yhdellä napin painalluksella ja kasvattajat  ulkomailla tietävät heti, miten kasvateilla menee.

Tosin nyt olen huomannut viimeisen puolen vuoden aikana, että myös työhön ja ammattiin liittyvät asiat ovat hivuttautuneet mukaan kuvioihin. Erilaiset ammattiin ja työnhakuun liittyvät ryhmät ovat ovat löytäneet seinälleni ja näistä ryhmistä onkin ollut paljon hyötyä. Löytyihän THL:n työpaikkanikin Ompeluseura-ryhmästä.  Mutta facebook on minun vapaa-ajan kanava, mutta onko se saamassa uuden roolin myös ”työkanavana”?

Intsagram – Jalon, Idefixin ja Miloun kanava
Instagramin otin käyttööni reilu vuosi siten ja se on selkeästi ihan ”koira-kanava”. Tilini on julkinen, joten kaikki kiinnostuneet voivat seurata minua tai siis koirieni edesottamuksia. Sinne en postaa kuin koirien juttuja ja pääsääntöisesti seuraankin vain koirajuttuja. Tämä on  selkeä kokonaisuus. Mutta onko tämä tarpeellinen kanava? En tiedä, mutta ainakin siellä on kiva seurata muiden kuvia ja julkaista kuvia koirista. Ehkä mukavan ”aivotonta” touhu, jossa ei tarvitse olla niin vakava.

LinkedIn – ammatillinen kanava
Kesäkuussa liityin LinkedIn:iin, koska työnhakuvalmennuksessa sanottiin, että sinne pitää mennä ja kaikki rekrytoijat hakee sieltä työntekijöitä. Eli motivaationi oli ehkä hieman itsekkäät, halusinhan päästä pian töihin. No, julkisen profiilin sinne sitten loin ja ajattelin, että onpas taas vaivaa käyttää uutta somekanavaa. Meni pari viikkoa ja Vau! Mikä maailma sieltä löytyikään! Hurahdin ihan täysin. Verkostoidun täysin ventovieraiden ihmisten kanssa, joilta olen saanut niin paljon uusia ideoita ja inspiraatiota ja mikä huikeinta olen kehittänyt omaa osaamistani ja ammattitaitoani. Toivon myös, että olen myös vastavuoroisesti ehkä ainakin jollain tavalla pystynyt auttamaan muita. Olen löytänyt todella mielenkiintoisia ryhmiä ja yhden ryhmän kanssa tapaillaan säännöllisen epäsäännöllisesti auttaen toisiamme työllistymään. Täällä ei tosiaankaan postailla mitään koira- tai ruokakuvia vaan seinäni täyttyy oikeasti minua kiinnostavia työhön ja ammattitaidon kehittämiseen liittyviä juttuja. Linkkarista onkin tullut ihan huomaamattani eniten käyttämäni some kanava.

Twitter – en tiedä mikä
Noin kuukausi sitten otin Twitterin käyttöön, jotta oppisin sekin käytön ja voin sitten hyödyntää osaamistani työssäni. Mutta täytyy myöntää, että twitter on minulle suuri mysteeri edelleen. En oikein tiedä mitä teen sillä, muuta kuin että olen siellä, kun siellä ”pitää olla”. Toki työn puolesta kanava on selkeä, mutta miksi olen siellä henkilökohtaisesti? Tämä aiheuttaa minulle harmaita hiuksia. Ilmeisesti tämä ei ole mikään hupi-kanava kuten facebook, mutta ei tämä oikein ole linkkarikaan, joten mikä ihme tämä on? Kanava vaikuttaa jotenkin sekavalta, kun kaikki on yhtenä pötkönä, joten on välillä tosi hankala ymmärtää, että mikä postaus tai kommentti liittyy mihinkin. Tosin tähänkin varmaan tottuu, mutta vaikuttaa epäselvältä. Enkä oikein tiedä mitä sisältöä tänne voisin laittaa mitä ei olisi jo yllä mainituissa kanavissa. Keskitynkö ”asialinjaan” vai hupiin vai sekaisin molempia.  Kun muissa kanavissa minulla on selkeä kuva miksi olen niissä, niin twitterin osalta vielä etsin syytä miksi olla siellä. Ehkä se joku päivä vielä selkeytyy tai sitten ei.

Snapchatissa olin tovin, kunnes toteisin ettei se ole lainkaan minulle tarkoitettu paikka ja poistin koko tilin. Minua ei ihan hirveästi kiinnostanut 24 h voimassa olevat pupun korvilla höystetyt kuvat. Toisaalta sekä instagram että messenger tarjoaa nämä samat ominaisuudet, jos haluan niitä katsella tai tehdä itse, niin se onnistuu instassa tai mesessä.

Tarvitsenko kaikkia näitä kanavia?
Vastaukseni on kyllä, ainakin tällä hetkellä. Ilman facea ja linkkaria en tulisi toimeen, koska muuten olisin ihan ”pimennossa” mitä ja missä ja milloin mitäkin tapahtuu ja mitä ihmisille kuuluu. Ilman instaa varmaankin pärjäisin, mutta sitä on hauska pitää ja päivittää. Twitteristä en vielä tiedä, mutta nyt tuntuu, että jos jostain pitäisi luopua, niin sen voisin lopettaa. Toki, muutaman kuukauden päästä tilanne voi olla toinen.

Viekö somettaminen sitten aikaa jostain muusta tekemisestä?
Toki varmaan jonkin verran, mutta oikeastaan aika nopeasti sitä saa rytmin, että milloin somettaa ja aikaa kuluu vähemmän ja vähemmän.  Tietty joskus jumitun ihan täysin kännykkä kourassa somemaailmaan, mutta onneksi sitten koirat tulee jossain vaiheessa tökkimään, että nyt se kännykkä pois. Tosin se täytyy myöntää, että ystäviä tulee tavattua aiempaa vähemmän kasvotusten, mutta toisaalta heihin tulee pidettyä enemmän yhteyttä, kun on näitä erilaisia kanavia käytettävänä. Toisaalta jos ei olisi somea niin näkisinkö ystäviä yhtään sen enempää kuin nyt? En usko, koska jokaisella on kuitenkin ne omat arkikiireensä ja osa asuu pitkienkin matkojen päässä. Joten some on oivallinen väline yhteydenpitoon.

-Malena-

Milou tahtoo leikkia
Miloun mielestä on aika heittää kännykkä pois
ja keskittyä oleellisempaan eli leikkimiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑