Omaehtoinen opiskelu

Työttömien aktiivimallin yhteydessä on puhuttu, että omaehtoinen opiskelu lasketaan myös aktiivisuudeksi. Tämä on tietenkin hyvä juttu, mutta kerronpa oman tarinani, kun meinasin lähteä opiskelmaan omaehtoisesti ansiosidonnaisen turvin. Päätöksenhän omaehtoisesta opiskelusta tekee TE-keskus. Ajatuksenani oli korottaa merkonomi tutkinto tradenomin tutkinnoski ja näin parantaa työllistymismahdollisuuksiani.

Löysin hyvän koulun, jossa pystyi monimuoto-opiskeluna (illat koulua, jolloin päivät olisin voinut edelleen hakea töitä/työskennellä) suorittamaan merkonomista tradenomiksi tutkinnon kahdessa vuodessa. Keskustelin myös parin ammattilaisen kanssa, jotka totesivat, että todennäköisesti pystyisin suorittamaan koulun jopa vuodessa, kun olen kuitenkin tehnyt liiketalouden töitä liki 30 vuotta. Siis loistavaa!

Mutta sitten tämä hakuprosessi ja TE-keskuksen hyväksyntä ei sitten menekään ihan maalaisjärjen mukaan, koska TE-keskuksen päätöstä voi hakea vasta sen jälkeen, kun koulu on hyväksynyt sinut opiskelijaksi!

Tässä lyhyt kuvaus prosessista

  • Haen kouluun yhteishaussa
  • Saan ilmoituksen valintakokeista ja ennakkomateriaalin koetta varten
    • Tässä tapauksessa materiaali oli n.150 sivua aiheesta, joka oli niin kuivaa, että kahden sivun jälkeen ei silmät pysyneet auki
  • Valintakoe kestää yhden päivän
  • Jos läpäisen valintakokeet, saan koulusta viestin että, minut on hyväksytty ja minulla on viikko aikaa ilmoittaa vastaanotanko opiskelupaikan vai en
  • Nyt voin tehdä kirjallisen hakemuksen perusteluineen TE-keskukseen omaehtoisesta opiskelusta
  • Mutta hups! TE-keskuksen ruuhkista riippuen, he eivät saa tehtyä päätöstään viikossa, jotta voisin ilmoittaa päätökseni kouluun
  • Jos ilmoitan kouluun, että otan opiskelupaikan vastaan ilman TE-keskuksen myönteistä päätöstä, TE-keskus antaa automaattisesti kielteisen päätöksen ja minusta tulee opiskelija ja tipun opintorahalle (250€/kk) ansiosidonnaiselta.
  • Joten loppujen lopuksi kaiken tekemäni työn jälkeen, ilmoitan kouluun etten voi ottaa opiskelupaikkaa vastaan, koska en saanut ajoissa TE-keskuksen päätöstä. Eli aika kului taas aivan turhaan valintakokeisiin lukemiseen ja valintakoepäivään. Tämänkin ajan olisi varmasti voinut käyttää järkevämmin työllistymisen edistämiseen.

En kerta kaikkisesti voi ymmärtää, että miksi TE-keskus ei voi tehdä päätöstä ennen kuin kouluun haetaan? Eikö olisi järkevämpää jo ajankäytöllisestikin, että TE-keskuksen kanssa sovitaan, että haen kouluun X ja saan päätöksen jo ennen kouluun hakemista? Tällöin ei tulisi sitten taas sitä turhautumista turhan työn tekemisestä, jota kyllä tulee ihan riittävästi muutenkin, kun lähetetyistä hakemuksista ei kuulu mitään.  En vaan ymmärrä, että miten se työttömän elämä voi muuttua kouluun hakuprosessin aikana niin kovasti, ettei TE-keskus voi tehdä päätöstä etukäteen. Toisaalta jos ei sitten pääse haettuun kouluun, niin sitten tietenkin tuo päätös kumoutuu. Mikä tässä on niin suuri väärinkäytön riski?

Tietenkin tällä tavalla saadaan ehkä työttömyystilastoja pienennettyä, kun työttömistä tuleekin opiskelijoita, mutta jotenkin taas ihan järjenvastainen toimintatapa.

Onneksi omalla kohdallani sain F.E.C. koulutuspaikan ja jätin tämän järjettömän prosessin kesken. Ilmoitin kouluun, etten tule valintakokeisiin.

-Malena-

Idefix treenaa mieluiten peltojälkeä, koska pellolta löytyy nakkirasioita.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑