Näin työllistyin

Moni on kysellyt minulta vinkkejä, miten työllistyin. Koska työllistymiseni oli aika ihmeellinen tarina, ajattelin kirjoittaa siitä tämän artikkelin.

Olin hakenut oman alani töitä 6 kuukautta. Tuona aikana olin lähettänyt kymmeniä ja kymmeniä hakemuksia tuloksetta. Lisäksi pari F.E.C markkinoinnin koulutusohjelmaa oli mennyt sivusuun, kun yhteistyöyritystä ei löytynyt. Ajatuksissa pyöri alanvaihto taloushallinnon puolelle. Tätä varten olin päässyt kolmanteen F.E.C koulutusohjelmaan, mutta yhteistyöyritystä taloushallinnon parista ei löytynyt. Aloin olemaan jo aika epätoivoinen ja turhautunutkin. Niinpä lokakuun lopussa eräänä perjantai-iltana purin turhautumistani ja absurdia tilannettani Facebookin Ompeluseura-ryhmässä.

Tilanteeni tuntui täysin järjen vastaiselta. Oman alan töitä en saanut, kun oli ”vain” 28 vuotta työkokemusta, mutta ei koulutusta. Toisaalta alanvaihto ei onnistunut, koska minulla ei ollut kokemusta, mutta olisin saanut koulutusta.

Tämä postaus poiki jo samana iltana useita yhteydenottoja. Kiitos niistä kaikille! Eräs viesti alkoi: ”En tiedä kiinnostaako julkishallinto, mutta meillä voisi olla tarvetta sinun osaamisellesi…”. Viestejä vaihdeltiin puolin ja tosin. Tarve oli markkinoinnin ammattilaiselle ja kyseessä oli THL. Mutta olin hakenut taloushallinnon F.E.C.:iin. Meinasi tulla itku. Paikka tuntui juuri oikealta ja tuntui, että juttu luisti kuin vanhan kaverin kanssa. Lauantaina viestittely jatkui ja meinasi jäädä koirien aamulenkkikin väliin, kun tuntui, että kirjoitettavaa riitti niin paljon puolin ja toisin.

Mutta onneksi sattuma puuttui peliin ja huomasin, että Aalto PRO:lla oli juuri alkamassa myynnin ja markkinoinnin F.E.C ja hakuaika oli menossa maanantaina umpeen! Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Laitoin saman tien lauantaina hakemuksen Aalto PRO:hon ja sovimme tapaamisen THL:ssä seuraavaksi tiistaiksi.

Maanantaina sain kuittauksen Aallosta, että hakemukseni oli hyväksytty. Tiistaina oli sitten haastattelu. Kun astuin ekan kerran THL:n ovesta sisään tuntui, että olin saapunut kotiin. Ihan omituinen tunne. Minun lisäksi haastattelussa oli henkilö, jonka kanssa olin jo viestitellyt, tuleva mentorini ja henkilö naapuriyksiköstä, kun sielläkin oli tarvetta markkinoinnin tekijälle ja yksikön johtajakin piipahti paikalla. En oikein voi puhua haastattelusta, koska tilanne oli enemmänkin mukava rupatteluhetki. Jotenkin oltiin vaan heti samalla aaltopituudella. Haastattelun jälkeen sovimme, että haastattelijat selvittävät miten prosessi etenee THL:ssä. Mutta annoin kyllä jo itselleni ymmärtää, että kunhan vaan paperin pyöritys saadaan kuntoon, niin minun koulutusohjelma saadaan käyntiin ja voin aloittaa THL:ssä.

Palaset vaan loksahtivat paikoilleen. Viikon sisään oli paperihommat hoidettu ja 20.11.2017 aloitin koulutusohjelman ja työskentelyn THL:ssä. Päivääkään en ole katunut ja olen niin nauttinut joka päivästä. Nyt kaiken sitten kruunasi työsopimus ja tänään oli ensimmäinen virallinen työpäivä.

En tiedä mitä vinkkejä voin työnhakuun erityisesti antaa mutta, nämä ovat minua eteenpäin puskeneet jutut

 • Selkeä tavoite mitä kohden haluan mennä ja mitä haluan tehdä
  • Itselläni meni aikaa siihen, mitä oikeasti haluan tehdä. Eikä se tullut sormia napsauttamalla vaan pikkuhiljaa tavoite kirkastui kuin varkain. Nyt ei ole mitään epäilystä mitä haluan.
 • Usko itseensä ja ammattitaitoon
  • Tämä on erityisen vaikeaa, kun niitä kielteisiä vastauksia tippuu meiliin, mutta jos ei muuta niin päivä kerralla eteenpäin itseensä uskoen
 • Sitkeys
  • Tässä sama kuin edellä eli sitkeästi vaan eteenpäin kohti omia tavoitteita
 • Avoimuus kertoa omasta tilanteestaan ja tunteistaan
  • Kerroin omasta työnhaustani ja siihen liittyneistä tunteista (sekä iloista että suruista) hyvin avoimesti sekä ystävilleni (ehkä jo kyllästymiseen asti) että sosiaalisessa mediassa. Tämä auttoi eteenpäin ja sain paljon tsemppiä verkostoltani.
 • Itsensä kehittäminen, jos ei muuten niin ihan kotikoneen ääressä
  • Jatkuva oppiminen ja oma osaamisen kehittäminen on ensiarvoisen tärkeätä. Itse en pystyisi tekemään nykyistä työtäni, jos en olisi opetellut uusia asioita.
 • Avoin mieli uutta kohtaan
  • Ei kannata pitäytyä jollain toimialalla. Ikinä ei voi tietää mitä jännää voi löytyä kuten minullekin kävi. Oikeasti julkishallinnossa on tosi mielenkiintoisia hommia

Oma työllistyminen tuntuu ihmeeltä ja täytyy myöntää, että somessa on voimaa. Ilman tuota lokakuista perjantai-illan turhautumispostaustasi en tekisi tätä työtä, josta nautin suunnattomasti. Enkä olisi tavannut niin mahtavia ihmisiä, joita nyt voin kutsua työkavereiksi.

Tsemppiä kaikille työnhakuun! Uskon, että meistä jokainen löytää sen oman paikkansa. Kuten sanontakin sanoo, niin asioilla on tapana järjestyä enemmin taikka myöhemmin.

-Malena-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: