Bosnia ja Hertsegovina, Sarajevo helmikuu 2022

Vuoden ensimmäinen reissu ja suunnaksi Sarajevo. Hieman jännitystä oli ilmassa, koska tämä oli ensimmäinen pidemmälle tehty reissu ja olin lähdössä vain Miloun kanssa. Lisäksi lähtöpäivää edellisenä päivänä Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan, joten yhdessä päivässä koko maailma oli mennyt ihan mullin mallin.

Perjantaina 25.2. oli aika karistaa vesi- ja räntäsateinen Suomi ja suunnata kohti Sarajevoa. Lennot menivät hyvin. Tosin lento Helsingistä Istanbuliin oli n. 15 minuuttia pidempi, koska piti kiertää Ukraina.

Perjantai-iltana saavuimme turvallisesti hotellille. Kyllä meillä tilaa riitti, kun hotellihuone oli n. 30 neliön kokoinen. Iltaruuan ja -lenkin jälkeen olikin aika painua pehkuihin, koska lauantaina oli aikainen herätys.

Sarajevossa oli koko viikon paistanut aurinko, mutta vesi- ja räntäsateeksihan ilma muuttui, kun me saavuimme sinne. Onneksi ei ihan taukoamatta satanut, niin suurimmaksi osaksi selvisimme kastumatta ihan lämpimärkäksi viikonlopun aikana. Näyttelyt oli onneksi myös sisätiloissa.

Lauantai

Hyvien yöunien ja herkullisen aamupalan jälkeen taksi odotti meitä ja lähdimme kohti näyttelypaikkaa, jonne oli 10 minuutin ajomatka.

Näyttelypaikka oli urheiluhalli ja kerrankin rakennuksessa oli myös kahvila, josta sai voileipiä, pitsaa ja hampurilaisia. Joten tällä kertaa ei tarvinnut elää koko päivää TUC-keksien voimalla.

Lauantaina meillä oli yksi kansallinen ja yksi kansainvälinen näyttely. Näyttelynumeroita ei tarvinnut jonottaa paikan päällä kuten yleensä on reissuilla ollut vaan ne olivat tulleet aiemmin meiliin. Näyttelyssä oli myös ilmainen sähköinen ja reaaliaikainen luettelo ja tulospalvelu, joten oli helppo seurata, koska oli aika mennä kehään.

Päivän ensimmäinen näyttely oli kansallinen näyttely ja meillä oli tuomarina Denis Kuzelj Sloveniasta. Milou tepasteli itsensä rotunsa parhaaksi sertin kera.

Ryhmänäyttelyt pidettiin aina, kun koko roturyhmä oli arvosteltu ja päivän lopuksi oli BIS-kehät. Hiemanhan tuo oli ahdasta, kun FCI1 ryhmän koirat änkeytyivät pieneen näyttelykehään ja eipä siinä enää mitään liikuttu vaan tuomari valitsi koirat suoraan, kun jotenkin kaikki pönötti paikoillaan. Miloulla ei tänä viikonloppuna ollut onnea ryhmäkehissä ja vaan käytiin aina vaan pönöttämässä ryhmäkehässä.

Iltapäivästä oli vuorossa kansainvälinen näyttely ja tuomarina oli espanjalainen Rafael Malo Alcrudo. Milou jatkoi samalla linjalla ollen rotunsa paras sertin ja CACIBin kera.

Ryhmäkehässä kävimme pönöttämässä ja sitten pääsimme lähtemään hotellille, jossa olimme neljän maissa. Koska vielä oli valoisaa ja olin istunut koko päivän, oli tosi kiva lähteä kävelylle katselemaan kaupunkia, vaikkakin räntää satoi.

Sarajevossa on todella kauniita taloja, mutta valitettavasti talot oli hyvin rapistuneita ja seinät täynnä graffiteja. Positiivista oli ettei kaupungilla näkynyt yhtään kulkukoiraa. Olikin tosi kävellä Miloun kanssa, kun ei tarvinnut koko ajan kytätä, missä joku kulkukoira lymyää.

Pimeä tuli jo puoli kuuden maissa ja sitten olikin tosi pimeää. Vaikka olimme ihan ydin keskustassa, niin siellä oli yllättävän vähän katuvaloja. Joten ei ihan hirveästi huvittanut pimeässä käpötellä.

Hotellimme vieressä oli katu täynnä pieniä take away paikkoja, joten hain huoneeseen ruokaa ja oli mukava vaan löhötä Milou kainalossa sohvalla pitkän näyttelypäivän jälkeen. Ehkä myös työntäyteiset viikot oli tehnyt tehtävänsä ja kaipasin vain lepoa.

Sunnuntai

Aamulla oli taas aikainen herätys ja aamupalan jälkeen suunnaksi näyttelypaikka. Tiedossa oli kolmen näyttelyn päivä:

 • Kansallinen näyttely
 • Kansainvälinen näyttely
 • Erikoisnäyttely FCI 1 -rymälle

Tiedossa pitkä päivä, jossa paljon odottelua ja silloin tällöin kehässä pyörähtelyä.

Aamun ensimmäisessä kansallisessa näyttelyssä meillä oli tuomarina Petru Muntean Romaniasta. Milou kipsutteli itsensä rotunsa parhaaksi sertin kera. Ryhmäkehässä kävimme vain pönöttämässä.

Toinen näyttely oli kansainvälinen näyttely ja tuomarina oli paikallinen tuomari Refet Hadžić. Milou oli jälleen hienosti rotunsa paras sertin ja CACIB:n kera ja lisäksi hän sai Crufts Qualifivmcationin vuodelle 2023.

Päivän viimeinen näyttely oli erikoisnäyttely FCI 1 – ryhmälle. Tuomari oli Štefan Šinko Sloveniasta. Milou jaksoi hienosti vetää vielä yhden esiintymisen ja oli rotunsa paras sertin kera.

Viisi näyttelyä takana ja Milou putsasi pöydän joka näyttelyssä. Viikonlopun näyttelytuloksina

 • 5 x rotunsa paras (ROP)
 • 5 x serti
 • 2 x CACIB
 • Crufts Qualification 2023

Sitten olikin aika mennä jonottamaan valiotodistuksia, koska näillä viikonlopun tuloksilla Milousta tuli

 • Bosnia ja Hetrsegovinan muotovalio
 • Bosnia ja Hetrsegovinan grand muotovalio
 • BKS Club Winner
 • Sarajevo Winter Winner 2022

Kyllä olen niin ylpeä Milousta, vaikka päivät olivat pitkiä, hän jaksoi hienosti esiintyä kaikki näyttelyt.

Milou on nyt 15 maan muotovalio. Joten hänestä tuli kautta aikojen eniten maavalion arvoja omaava schipperke (Suomeen rekisteröidyistä schipperkeistä). Ihan käsittämätöntä ja tämä kyllä ylitti hurjimmatkin haaveeni. En olisi ikinä uskonut tämmöistä omalle kohdalleni.

Onnesta sekaisin sain jotenkin tilattua taksin ja suunnistimme hotellille rättiväsyineinä pimeyden laskeutuessa Sarajevoon.

Ilta meni nopeasti lenkin, ruokailun ja pakkaamisen merkeissä. Väsyneenä, mutta onnellisena ajoissa nukkumaan ja kello soimaan ennen kukon laulua.

Maanantai

Erittäin varhain aamulla oli aika sanoa heippa hotellille ja lähteä kotia kohden. Lennot meni hyvin. Tosin taas Istanbul-Helsinki lento oli vartin pidempi, kun piti kiertää Ukraina. Kotiin saavuimme alkuillasta.

Lopuksi

Vaikka vähän jännitti, miten pärjätään Miloun kanssa kahdestaan, niin kaikki meni paremmin kuin hyvin.

Säät ei nyt tällä kertaa suosineet ja näyttelypäivät olivat pitkiä, joten ihan hirveästi emme ehtineet kaupunkiin tutustumaan. Mutta nähtiin ihan riittävästi.

Positiivista oli ettei kulkukoiria ollut ja saimme kävellä ihan rauhassa. Ihmiset oli todella ystävällisiä ja englannilla pärjäsi oikein hyvin.

Hyvä vaikkakin lyhyt reissu ja Miloun tuliaiset eivät olisi voineet olla parempia. Nyt vaan uusia reissuja suunnittelemaan.

-Malena-

Sarajevo kuvina

Kuvien käyttö ilman lupaa kielletty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: