Balkan Tour 2021

Vihdoin koitti päivä, kun pitkien ja haasteellisten matkajärjestelyiden jälkeen, oli aika suunnata kohti Helsinki-Vantaa lentokenttää. 

Tällä kertaan tarkoituksena oli kiertää kolme maata viikossa, Montenegro, Kosovo ja Albania. Menossa mukana Miia ja Miian koirat Fanni ja Pena ja tietenkin Milou.

Perjantai

26.11. siis kohti lentokenttää ja lento Albanian Tiranaa. Valitettavasti emme saaneet lentoja suoraan Montenegroon, joten lensimme Tiranaan, jossa meitä odotti taksi, joka vei meidät ensimmäiseen määränpäähän Montenegron Canjiin.

Matka meni hyvin. Hieman kyllä jännitti, miten meidän käy ajomatkalla ulkonaliikkumiskiellon takia. Saavuimme Tiranaan klo 23.00 ja Albaniassa on koronan takia ulkonaliikkumiskielto 23-06. Mutta pääsimme hyvin perille kolmen tunnin ajomatkan jälkeen ja kukaan ei kiinnittänyt mitään huomioita, kun ajelimme pimeitä Albanian ja Montenegron teitä. Rajanylityskin sujui aika mutkattomasti.

Lauantai

Koska saavuimme yön pimeinä tunteina, niin olipa hienoa herätä upeisiin merimaisemiin ja meren pauhuun. Hotellimme oli ihan merenrannalla ja näkymät olivat hienot.

Ensimmäinen näyttely alkoi iltapäivällä, joten oli kiva ihan kaikessa rauhassa levätä ja valmistautua. Näyttely oli hotellin takapihalla, joka oli tosi hyvä juttu. Milou sai olla huoneessa ja sitten vaan kipaisin hakemaan hänet kehään, kun oli meidän vuoro. 

Lauantaina oli kansainvälinen näyttely ja meillä oli tuomarina paikallinen Igor Drobnjak. Milou oli rotunsa paras sertin ja CACIBin kera. Todellinen jättiyllätys tuli ryhmäkehässä, kun Milou sijoittui FCI1-ryhmässä toiseksi (RYP2). Kyllä siinä pikkuisen silmäkulmat kostui. 

Näyttelyn ja ruuan jälkeen loppupäivä-ja ilta meni vaan hengaillessa ja Valitettavasti wi-fi ei toiminut ja suihkunkin sai unohtaa, koska hanasta tuli vain jääkylmää vettä. 

Sunnuntai

Aamulla olikin aikainen herätys ja aamupalan jälkeen oli taasen näyttelyn vuoro. Tällä kertaa tuomarina oli Mirko Colak Bosnia-Hertzegovinasta. Milou tepsutteli itsenä rotunsa parhaaksi sertin ja CACIBin kera sekä sai Crufts Qualification 2022.

Sitten olikin aika jonottaa pari tuntia valiotitteleitä toimistossa, koska

Näillä tuloksilla Milousta tuli

 • Montenegron muotovalio (Champion of Montenegro)
 • Montenegron Grand muotovalio (Grand Champion of Montenegro)
 • Välimeren muotovalio (Champion of the Mediterranean)
 • NATOn muotovalio (Champion of NATO)

Ryhmäkehässä kävimme tekemässä kunniakierroksen ja sitten päästiin syömään. Emme saaneet aamupalaa, joten nälkä olikin jo kurniva. 

Sitten olikin jo aika pakkailla ja valmistatua seuraavan päivän matkaan. Olisi ollut kiva tehdä joku pidempi lenkki, mutta tällä reissulla lenkit olivat aika minimaalisia irtokoirien takia, eikä lenkkeily vesisateessa ihan hirveästi houkuttanut.

Maanantai

Aamupäivällä taksi tuli noutamaan meitä ja lähdimme huristelmaan kohti seuraavaa etappia Kosovon Pristinaa. Matka oli n. 300 km, mutta aikaa kului liki 5 tuntia, kun kiemurtelimme läpi upeiden vuorien. 

Kun saavuimme hotellille ja pääsin huoneeseeni, melkein tuntui että oli päässyt taivaaseen. Huone oli todella kaunis ja siellä oli lämmin. Vihdoin pääsi myös wi-fiin ja vesihanastakin tuli lämmintä vettä. 

Koska meillä oli tulossa aikataullisesti kiireiset päivät, niin oli tosi hienoa, että ruokaravintola sijaitsi hotellin naapurissa ja pieni ruokakauppa oli n. 100 metrin päässä. Eli kaikki tarpeellinen oli suorastaan käden ulottuvilla. 

Ilta hujahti nopeasti, kun kävimme syömässä ja ostamassa evästä näyttelyyn. Koirien kanssa ei kovin pitkää lenkkiä pystytty tekemään Kosovossakaan, koska myös siellä pyöri irtokoiria. Mutta Milou saa nyt ainakin asiansa hoidettua.

Tiistai

Aamulenkillä olikin varsinainen yllätys, kun yöllä Prishtina oli saanut valkean lumipeitteen. Kovin pitkiä lenkkejä valitettavsti ei pystytty tekemään koko reissun aikana, koska irtokoiria oli joka puolella ja emme halunneet tehdä niiden kanssa lähempää tuttavuutta. 

Aamupalan jälkeen oli meillä oli hieman aikaa katsella Prishtinaa. Kaupunki on varsinainen vastakohtien paikka. Kerrostaloissa saattoi puuttua ikkunoita, osassa parvekkeita ei ollut kaiteita tai talon seinästä puuttui palasia ja seinät oli homeessa. Toisaalta vieressä saattoi olla upea viimeisenpäälle tehty huvila. 

Puolen päivän aikaa lähdimme ensimmäiseen näyttelyyn. Näyttelypaikkana toimi messuhalli, joka sijaitsi n. 15 minuutin päässä hotellilta. Onneksi olimme ostaneet eväät ettei ihan nälkään kuoltaisi, koska näyttelypaikalla oli tarjolla kahvia ja grillimakkaroita. Vähän enemmän olisi voinnut ottaa vaatteita mukaan, koska hallissa oli todella kylmä.

Tällä kertaa meillä oli vain yksi kansainvälinen näyttely ja meillä oli tuomarina Umit Ozkanal Turkista. Milou tepasteli itsensä rotunsa parhaaksi (ROP) sertin ja CACIBin kera. 

Myös ryhmäkehässä Milou esiintyi hienosti ja sijoittui FCI1-ryhmässä toiseksi ja taas oli meikäläisellä silmät kosteina.

Pitkän päivän päätteeksi oli mukava päästä hotellille ja naapuriravintolaan syömään, jonka jälkeen uni maistui.

Keskiviikko

Aamupalan jälkeen pitikin pakata matkalaukut mukaan ja lähteä kohti näyttelypaikkaa. Tänään oli tiedossa kaksi näyttelyä, jonka jälkeen edessä oli matka Tiranaa Albaniaa.

Näyttely alkoi kansallisella näyttelyllä ja tuomarina oli Alban Vokshi. Milou se jaksoi vaan edelleen kipitellä itsensä rotunsa parhaaksi (ROP) sertin kera. Ryhmäkehässä kävimme tekemässä kunniakierroksen.

Iltapäivällä oli sitten vuorossa kansainvälinen näyttely ja yllätys oli suuri, kun meillä olikin vaihtunut lennosta tuomari. Joten meillä oli tuomarina Muhamet Nikoc Kosovosta.

Miloun voittoputki jatkui ja hän oli rotunsa paras (ROP) sertin ja CACIBin kera. Samalla Milou sai Crufts Qualification 2022.

Sitten saimmekin taas lähteä jonottamaan valiotitteleitä, koska näillä tuloksilla Milousta tuli

 • Kosovon muotovalio (Champion of Kosovo)
 • Kosovon Grand muotovalio (Grand Champion of Kosovo)

Hienon päivän päätteksi Milou sijoittui ryhmäkehässä FCI1-ryhmässä toiseksi. Näyttelyt Kosovossa meni siis huimasti yli odotusten.

Pitkän näyttelypäivän jälkeen meillä oli vielä 4 tunnin ajomatka Tiranaan. Rajalla meiltä tarkistettiin vain meidän passit ja koronatodistukset. Koirien papereita ei taaskaan katsottu, kuten ei tehty missään rajalla. Onneksi meillä oli kyyti, eikä tarvinnut itse ajaa. Tiet ovat kyllä hyvässä kunnossa, mutta Tiranan liikenne on ihan kaoottinen. 

Hotellilla pikainen koirien ruokinta ja  lenkitys ja sitten olinkin valmis kaatumaan sänkyyn.

Torstai

Aikaisin aamulla oli taas herätys ja kohti näyttelypaikkaa. Milou oli kyllä jo sitä mieltä, että jää nukkumaan. Vähän nosti päätään, kun nousin ylös ja jatkoi sitten uniaan. Mutta kyllä Milou kuitenkin päätti lähteä mukaani.

Näyttelyn piti olla vain kilometrin päässä hotellilta. Onneksi olimme varanneet hyvin aikaa, koska näyttelypaikka olikin vaihtunut 20 kilometrin päähän toiseen messuhallin. Eipä tullut pieneen mieleenkään tarkistaa keskiviikko iltana, missä näyttely on. Mutta näin voi tilanteet muuttua nopeastikin.

Hyvissä ajoin kuitenkin saavuimme näyttelypaikalle. Edessä oli taas pitkä päivä viileässä hallissa, koska meillä oli kaksi näyttelyä.

Ensimmäinen näyttely oli kansainvälinen näyttely ja tuomarina oli Miodrag Vretenicic Montenegrosta. Milou oli jälleen rotunsa paras (ROP) sertin ja CACIBin kera. Ryhmäkilpailussa Milou sijoittui FCI1-ryhmässä toiseksi.

Toinen näyttely oli kansallinen näyttely ja tällä kertaa tuomarina oli Vibor Jezek Bosnia-Hertzegovinasta. Hienosti Milou porskutti menemään ja oli jälleen rotunsa paras (ROP) sertin kera. Ryhmäkilpailussa Milou sijoittui FCI1-ryhmässä kolmanneksi.

Pitkä päivä takana ja hotellille päästyämme ryntäsimme naapuriravintolaan syömään, koska nälkä kurni vatsassa. Ostimme ravintolasta yhden viinipullon mukaamme ja aikahan vierähti siivillä hotellin terassilla istuskellen ja respahenkilön kanssa rupatellessa.

Perjantai

Liian vähäisten unien jälkeen kello taas pirisi tuttuun tapaan ja oli aika raahautua näyttelypaikalle. Sekä minä että Milou olimme niin väsyneitä, että olisimme mieluummin jääneet nukkumaan. Mutta ei muuta kuin menoksi.

Tiedossa oli jälleen kaksi näyttelyä.

Ensimmäinen näyttely oli kansallinen näyttely ja tuomarina oli Denis Kuzelj Sloveniasta. Vaikka Milou oli ihan poikki, hän tsemppasi hienosti itsensä rotunsa parhaaksi (ROP) sertin kera. Ryhmäkehässä kävimme tekemässä kunniakierroksen.

Toinen näyttely oli kansainvälinen näyttely, jossa tuomarina oli Franco Gatti Italiasta. Kyllä näki, kuinka Milou tsemppasi itseään ja esiintyi oikein mallikkaasti ollen rotunsa paras (ROP) sertin ja CACIBin kera. Samalla Milou sai Crufts Qualification 2022. Ryhmäkehässä teimme kunniakierroksen. 

Näyttelyiden jälkeen olikin taas aika jonottaa valiotitteleitä. Albanian näyttelytuloksilla Milousta tuli

 • Albanian muotovalio (Champion of Albania)
 • Albanian Grand muotovalio (Grand Champion of Albania)

Olen niin ylpeä Milousta. Takana oli rankka viikon reissu ja yhdeksän näyttelyä, mutta niin vain pikkuinen jaksoi todella hienosti mennä kehässä ja esiintyä. Mutta onneksi näyttelyt oli ohi ja pääsimme hotellille. 

Pikaisen illallisen jälkeen oli aika pakata laukut ja painua nukkumaan.

Lauantai

Kello soitti 03.00 ja taksi vei meidät lentokentälle. Koneen piti lähteä ihan aikataulussa klo 06.00 ja olimme jo bussissa, jonka piti viedä meidät terminaalista koneeseen. Tovin siellä seistyämme meidät käskettiin takaisin terminaaliin.

Selvisi, että Frankfurtissa oli ollut lumimyrsky ja emme saaneet sinne laskeutumislupaa. Meillä piti olla jatkolento sieltä Helsinkiin. Puolentoista tunnin odottelun jälkeen pääsimme lähtemään, mutta tietenkin meidän jatkolento Helsinkiin oli lähtenyt. 

Joten päästyämme Frankfurtin kentälle jonotimme 5 tuntia kolmessa eri jonossa (meidät aina siirrettiin jonosta toiseen) uusia lentolippuja. Onneksi saimme uudet lennot Helsinkiin iltalennolle ja siellä oli koirillekin paikat. 

Alkoi pitkä odotus, mutta yllättävän nopeasti aika kului, kun kävimme syömässä ja ulkoiluttamassa koiria. Oli myös ihanaa, kun puhelin taas toimi kunnolla.

Illalla puoli kymmenen maissa kone vihdoin lähti kohti Helsinkiä. Kotona olin yöllä kolmen maissa sunnuntaiaamuna 5.12. Eli 6 tunnin paluumatkasta tulikin melkein 24 tunnin reissu.

Lopuksi

Matka oli hieno, mutta raskas. Ehkä yhdeksän näyttelyä ja kolme maata viikossa ilman lepopäiviä on hieman rankka sekä itselle että Miloulle. 

Päivät olivat pitkiä ja kaupunkeihin ei ehditty juurikaan tutustumaan. Mutta näyttelyistä sai taas monta uutta tuttavuutta eri maista.

Kaikissa maissa ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avuliaita. Kosovossa ja Albaniassa yllätti myös, kuinka hyvin siellä puhuttiin englantia joka paikassa. 

Milou kyllä jaksoi tosi hienosti ja tulokset ylittivät kaikki odotukset.

Näyttelyiden tulokset

 • 9 x rotunsa paras (ROP)
 • 9 x serti
 • 6 x CACIB
 • 3 x Crufts Qualification 2022
 • 5 x ryhmäsijoitusta (4 x RYP2 ja 1 x RYP3)

Kahdeksan uutta titteliä

 • Montenegro muotovalio
 • Montenegron Grand muotovalio
 • Välimeren muotovalio
 • NATO muotovalio
 • Kosovon muotovalio
 • Kosovon Grand muotovalio
 • Albanian muotovalio
 • Albanian Grand muotovalio

Kiitos Miialle, Fannille ja Penalle matkaseurasta. Hyvin me taas vedettiin.

Nyt hieman lepoa ja sitten suunnittelemaan uusia seikkailuja.

-Malena-

Balkan Tour 2021 kuvina

Kuvien käyttö ilman lupaa kielletty.

 • Frankfurtin kentällä odotellaan jatkolentoa kotiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: